Print pagina

Nieuws

4.10.11


Groot-Ieper heeft zijn eerste wijngaard

vrijdag 16 april 2010 om 09u49

Boezinge - Filip Decroix en Claudine Debaenst zijn volop bezig met de aanleg van een wijngaard langs de Diksmuidseweg in Boezinge. Het is de eerste wijngaard in Groot-Ieper.

Momenteel planten ze de wijnstokken. 'Het begon als een hobby, maar we zijn ervan overtuigd dat we dit professioneel kunnen uitbouwen, zoals enkele wijnbouwers in Heuvelland dit doen,' verduidelijkt Filip. Hijzelf heeft stage gelopen op wijngoed Monteberg bij Jean-Pierre Six, de peetvader van de Heuvellandse wijnbouw. Terwijl zijn vrouw Claudine momenteel haar laatste stagedagen aan het lopen is bij die andere professionele Heuvellandse wijnbouwer Martin Bacquart van wijngoed Entre deux Monts nabij de Rodeberg te Westouter.

'Wij willen een heel kwalitatieve wijn maken. De druivensoorten zijn uiteraard aangepast aan ons klimaat hier. De investeringen zijn gigantisch, het risico is groot, maar succes moet je zelf maken. Druiven kweken kan praktisch iedereen, wijn maken is iets anders,' aldus Filip.

10.000 wijnstokken

In totaal plant hij een kleine 10.000 wijnstokken aan: gekende soorten als Pinot Gris en Chardonnay, maar ook Bachus, een Duitse rank. Dit jaar verwacht hij zijn eerste - zij het beperkte - oogst van zijn Chardonnay-druiven. Hij wil in de toekomst drie stille witte wijnen aanbieden en als het iets meezit vanaf 2013 ook een schuimwijn. Eens de wijngaard volledig volgroeid, willen Filip en Claudine uitkomen op zo'n 12.000 flessen per jaar. Er is in elk geval al interesse van een aantal restaurants uit de omgeving, omdat zij erg gediend zijn met een streekeigen wijn.

De wijngaard ligt overigens pal op de frontlijn van 14-18, aan Steenstraete. Hier vond in 1915 de eerste gasaanval plaats. Vóór de hoeve werd een monument opgericht dat daaraan herinnert. 'Er staat een tien meter hoog zilveren kruis, het verzoeningskruis. We hebben dan ook rap een naam gevonden: wijngoed 'Zilver Cruys'.

(PL)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten