Een likeurtje op basis van druivensap en perensap,zonder toegevoegde suiker. Zoet en toch fris. Fruitig en groen. De unieke smaak valt zelfs bij de felste tegenstanders van likeur in de smaak. Dit is inderdaad iets anders. En redelijk zeldzaam. De productie is dit jaar beperkt tot enkele honderden flessen.
De response is in elk geval lovend. De bijzondere vormgeving van de fles : de inspiratie werd gevonden bij een door mijn nicht, Katleen Decroix, opgegraven flesje in haar tuin. Het was intact en compleet met glazen dop. Het bleek een rantsoenflesje te zijn uit de eerste wereldoorlog. De glazen dop op de nieuwe fles is gevonden in Tsjechië en is eerder uniek in België. De fles moest er uit zien zoals vroeger met ingebrande inkt. Dus werd bijzonder veel aandacht gegeven aan een zorgvuldig ontwerp voor het etiket.
Hierop staan naast het 'Flanders Fields' gedicht van John McCrae en de klaprozen ook het silhouet van soldaten op een heuvelkam. Onnodig te zeggen dat de Britse toerist dit zeker kan appreciëren. We kregen trouwens steun uit onverwachte hoek voor dit project. Enkele mensen van De Royal British legion hielpen ons met de teksten, en zijn trots dit product voor te leggen aan hun leden. Wijngoed Zilver Cruys legt hiermee perfect de link tussen het verleden en het heden. Immers de druivenranken staan op voormalige loopgraven van WO1, en de naam Wipers Time refereert naar de Wipers Times, het voormalige loopgravenkrantje van de Tommies.
Dit krantje was de voorloper van satirische bladen zoals Le canard Enchainé uit Parijs of the private eye in New York. Er werd de draak gestoken met met de Duitsers (eigenlijk toen officieel nog Pruisen), met hun eigen erbarmelijke situatie in de loopgraven, maar ook met hun eigen officieren, wat voor die tijd ondenkbaar was. De Wipers Times was een ware revolutie voor die tijd, en werd meermaals herdrukt na de oorlog, dit even terzijde, om het belang er van aan te tonen. (klik even op de foto's om ze te vergroten en lees eens het stukje over 'Wipers', die niet zo genoemd werd omdat het hier de hoofdstad was van de zakdoekindustrie, ha,ha...)
Wijngoed Zilver Cruys brengt op die manier niet enkel hulde aan de helden van weleer, maar probeert hierbij dat kleine stukje verleden, dat zo belangrijk was voor de persvrijheid en de vrije meningsuiting, niet te doen vergeten.
Volgende product in de steigers : De WIPERS BRUT, onze eerste schuimwijn (op traditionele methode).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten