Print pagina

Nieuws

18.5.15

Nieuwe remuage machine

Méthode Traditionnelle,          (scroll down for English text)

ook wel Méthode Champenoise genoemd.

Komt er op neer dat de wijn een tweede gisting op fles krijgt.

Mooi, maar héél arbeidsintensief en omslachtig.  Na de gisting volgt een periode 'sur lattes', waarbij de wijnfles een tijd vlak wordt gelegd om te rijpen.

Na deze periode, worden de gistrestanten uit de wijn gehaald.
Hoe? Wel vroeger werden de flessen 'geremueerd' op pupitre, zeg maar een een houten staander.  Hierdoor kwam de gistrestant in de flessenhals te zitten en kreeg je een perfect klare wijn.

Heden ten dage kan je hiervoor een remuage machine gebruiken.

Deze machine laat toe 504 flessen tegelijkertijd te remueren. (monocage)  Een beproefde techniek die reeds jaren zijn intrede vond bij vele Champagne en Crémant producenten.


En nu ook op Wijngoed Zilver Cruys in Boezinge.

Op de foto de eerste Wipers Poppy wine in transparante fles.

Na een weekje komen de flessen er uit.  Deze keer 'sur pointes'. Of gekeerd op hun kop. Met de gistrestjes mooi gezakt in de flessenhals.
Klaar om gedegorgeerd te worden.

Maar dat is dan weer een ander verhaal.... wordt vervolgd...

ENGLISH:

Traditionnal Method, what does it mean?  Basically it means the wine has been refermented in its bottle.

A very labour intensive method. Not only is there of more handling to do, it has to be done perfectly.

Meaning, the bottles are kept in a cellar for a certain period of time, not only for refermentation but also for ripening. This can be up to 3 years!  At this point they call it 'sur lattes' as the bottles are stocked flat.
After that period the bottles are stacked in 'pupitres', wooden racks where the bottles are turned twice a day.  Slowly bringing the yeast sediments to the bottle neck.
This process took generally more than 3 weeks.

Now this can be automated with a machine, taking 504 bottles at a time,(monocage) and is finished after a week. The technique is already fully developped and used in the Crémant and Champagne areas of France. And now found its way to Silver Cross Winery.

The bottles come out with the yeast fully sedimented, 'sur pointes' ready to be processed again.

'Degorgement' is the next step... but that's a different story... to be continued.






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen